1
SELECT id,nadpis,datum,anotace,autor,cely_text,id_zapas,id_foto,typ_clanku,id_zapas,obrazek,id_akce,video,kategorie.nazev as kategorie FROM clanek INNER JOIN kategorie ON clanek.typ_clanku = kategorie.cislo WHERE id = 124 AND zobraz=1 Vyjádření HC Wikov Hronov ke složení hráčského kádru z národnostního pohledu

Vyjádření HC Wikov Hronov ke složení hráčského kádru z národnostního pohledu

Vedení HC Hronov odsuzuje všechny války, včetně války na Ukrajině.

Politika do sportu nepatří, tak jako posuzování lidí, dle ras a národností. Všude jsou lidé různí s různými názory a při dnešním kosmopolitním složení světa není možné, někoho na základě jeho národnosti někam „zaškatulkovat“.

V loňském a předloňském roce jsme vsadili na složení A-týmu z velmi mladých hráčů. V mužstvu se objevilo postupně mnoho hráčů jiné národnosti, převážně občanů ruské federace. Nikdo nováčkovi z Hronova nevěřil. Již v první sezóně, která byla přerušena Covidem, jsme měli náznaky, že cesta s doplněním hráčů z jiných zemí bude fungovat. V loňské sezóně, která byla konečně úplná, jsme toto potvrdili, postupem do play-off a až v boji o finále jsme skončili se vztyčenou hlavou před jeho branami.

V té době byl velký zájem o naše hráče z Ruska, byli v hledáčku jiných klubů z druhé ligy i Chance ligy. Mnoho klubů v loňské sezóně mělo kádr doplněn hráči jiných národností, ale převážně to byli Rusové.

Když na konci minulé sezóny vznikl konflikt na východě, nikdo z nynějších kritiků složení našeho týmu, neviděl ty kluky kolem 20-ti let, jak nechtěli vůbec jet domů, protože už nebudou hrát hokej u nás, kde se jim moc líbí, někteří hned chtěli získat dlouhodobé povolení k pobytu a zůstat. Z nich nikdo neřeší válku, politiku, oni k nám do České republiky přijeli hrát hokej.

Chceme zůstat u naší nastoupené cesty, dávat příležitost mladíkům a nestavět tým na zkušených matadorech. V letošním roce dáme opět příležitost našim juniorům, kteří jsou již nyní naplno zapojeni do přípravy „A“ mužstva. Součástí mužstva jsou dva hráči z Ukrajiny, čtyři Rusové, dva Slováci, jeden hráč původem z Arménie. Hráči z Ukrajiny jsou nejen v jednom týmu s Rusy, ale společně i bydlí a nic neřeší.

V dnešní zmatené době jedni odsuzují vše ruské, na druhé straně Ruští hráči hrají NHL a Američanům to nevadí, jde přeci jen o velké peníze a reklamu. Naši hráči a jiných národností hrají KHL a Rusům to nevadí. Na US Open hrála velká skupina Rusů a proč to Američanům nevadí, protože jsou vysoko na žebříčku ATP a jde o velké peníze od sponzorů. V tomto schizofrenním světě nebyl na US Open puštěn Srb, který nemá očkování proti Covidu a tím se kruh uzavírá, až skončí válka na východě, objeví se zadání, že nesmí sportovat ti, kdo nemají ochranu proti lecčemu.

Jak je uvedeno v začátku příspěvku vše je o lidech, ne o politice, ne médiích a tlaku bůh ví odkud.

Nechme politiku a „světonázory“ „odborníkům“, nechme hrát hokej hokejisty, tam kde oni sami chtějí, nerozdělujme je dle ras a národností a nechme hrát a sportovat ty, kteří si vybojují místo v sestavě jakéhokoli týmu, v kterékoli zemi.

Vedení klubu HC Wikov Hronov